10 dingen die niet mogen ontbreken wanneer je op buitenrit gaat

De wind door je haren, galopperend over het strand of de bospaden.. waarschijnlijk heeft iedere ruiter hier wel een keer van gedroomd en trekt menig paardenliefhebber er tijdens de zomermaanden op uit. Omdat de ANWB voor paarden nog steeds niet beschikbaar is, en de praatpalen binnenkort in de geschiedenisboeken staan, geef ik je graag een overzichtje van de spullen die niet mogen ontbreken wanneer je graag op buitenrit gaat. 

Voor

Vliegenspray

Bescherm je paard tegen irritante vliegen met een goede vliegenspray. Wanneer je overlast hebt van dazen kun je een speciale dazenspray gebruiken. Dit geeft extra bescherming.

Zonnebrand

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je paard! Zoals ik in mijn eerdere blog al schreef, kunnen paarden met lichte kleuren snel verbranden.

Tijdens

Vliegenuitrijdeken

Misschien niet de meest charmante oplossing, maar wel erg effectief. Deze speciale vliegendekens zijn voorzien van een uitsparing voor het zadel waardoor je ongestoord kunt rijden.

Een goede cap!

Hoe warm het ook is, een veilige cap is ook tijdens zomerse buitenritten erg belangrijk. Naast een cap is het ook verstandig om goede schoenen/rijlaarzen aan te trekken. Staan er bomen op je buitenrit-route? Draag dan niet je nieuwste cap. Takken kunnen lelijke krassen achterlaten. (Tips voor het schoonmaken van je cap vind je in mijn vorige blog)

Water

Zorg dat jij en je paard voldoende drinken. Neem zelf flesjes water mee en laat je paard regelmatig drinken. Voorkom dat je paard teveel koud water in één keer drinkt, dit kan koliek veroorzaken.

Telefoon

Zelfs het braafste paard schrikt weleens en de meest getalenteerde ruiter valt. Zorg dat je, indien je wel spontaan voor een bodeminspectie gaat, kunt bellen. Ga het liefst altijd in een groepje op buitenrit. Zet bij je contacten ICE. Hieraan kunnen de mensen die voor jou moeten bellen in een noodgeval zien wie ze kunnen bereiken.

Seatsaver

We kunnen er lang of kort praten, maar van lang zitten krijg je zere billen. Gelukkig zijn er anno 2017 voldoende oplossingen voor dit soort luxe problemen. Een seatsaver is een gelpad die je over de zitting van je zadel doet. De gelpads zijn verkrijgbaar in verschillende maten en passen vaak om elk zadel.

Na

Wondzalf

Je probeert het altijd te voorkomen maar je paard kan nou eenmaal plekjes oplopen wanneer jullie buiten crossen. Een snelle manier om wondjes te verzorgen is door het in te sprayen met wondspray. Is je paard bang voor sprays? Dan kun je ook wondzalf gebruiken. Hierbij hoeft je paard niet bang te zijn voor monsters die uit spuitbussen komen.

Hoevenkrabber

Steentjes, takjes of andere scherpe dingen kunnen lang in de hoef blijven zitten en het paard zeer doen. Voorkom dat de stukjes in de hoeven achterblijven en krab ze direct na je rit uit.

Ledervet

Zand en water kunnen je paardenspullen uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat je (nadat je je paard hebt verwend met een wasbeurt of poetsbeurt) je spullen goed schoonmaakt en invet.

Wat is voor jouw onmisbaar wanneer je op buitenrit gaat?