Eventing rijden

Eventing rijden hoe begin je nu mee?… Dat ga ik je uit leggen in deze blog!

Stel, je bent een beetje uitgekeken op je dressuurproefjes en je wilt graag iets meer uitdaging dan op buitenrit. Dan is Eventing of ook wel SGW genoemd zeker iets voor jou!

Foto door: Stefanie van Oostenbrugge (esveofotografie)

Wat is nou een SGW en waar staat de afkorting voor?

SGW betekend eigenlijk heel simpel gezegd Samen Gestelde Wedstrijd dat betekent dat je 3 onderdelen moet voltooien in die dag(en).

Verschillende onderdelen in een SGW

Als eerst heb je natuurlijk je dressuurproefje, dat is zoals je niveau een B, L, M, of Z proef.

Je rijdt 1 dressuurproef een je haalt daarbij natuurlijk punten die punten tellen mee voor je einduitslag. Je hebt bijvoorbeeld 185 punten in je dressuurproef dan moet je deze formule toepassen om te weten te komen hoeveel strafpunten je hebt; 185 delen door 300 x 100 = 61,67 punten (afgerond of 2 decimalen). Dan heb je voor je dressuur 61,67 strafpunten.

Ook heb je een minimaal aantal strafpunten wat je moet halen om door te mogen. Je moet namelijk minimaal 55 strafpunten hebben om te mogen springen. Als je er minder hebt word je uit gesloten van de wedstrijd. Je moet dus minimaal 165 punten voor je dressuurproef halen.

Daarna ga je springen! Dit is bij B (paarden) 1,00m L (paarden) 1,05m M (paarden) 1,15 m

Na de klasse b bij de paarden gaan de hindernissen 5 cm lager dan een gewoon springparcours. Als je foutloos en binnen de tijd rijdt dan heb je geen strafpunten bij het springen. Per balkje krijg je 4 strafpunten, voor je eerste weigering krijg je 4 strafpunten, de tweede 8 en de derde betekend uitsluiting van de wedstrijd. Als jij of je paard valt ben je ook uitgesloten en mag je niet meer crossen. Per overschreden seconden van de tijd krijg je 0,4 strafpunten. Dus we hebben net een dressuurproef gereden en nu hebben we gesprongen en we hebben 1 balkje met het springen dus dan kom je na het springen op 62,67 punten.

En dan wat voor veel mensen het leukste onderdeel is… de Cros natuurlijk!

Foto door: Stefanie van Oostenbrugge (esveofotografie)

Een cros bestaat bij de B (paarden) uit 15 tot 20 hindernissen, en een afstand van 1500 tot 2500 meter, een L (paarden) uit 20 tot 25 hindernissen, en een afstand van 2000 tot 2500 meter, M (paarden) uit 25 tot 30 hindernissen, en een afstand van 2500 tot 3500 meter en de Z (paarden) uit 25 tot 35 hindernissen, en een afstand van 3000 tot 4000 meter.

De kleur die je moet volgen is ook per klasse bepaalt, Klasse Z paarden Zwart,
Klasse M paarden/Z pony’s Rood, Klasse L paarden/M pony’s Blauw, Klasse B paarden/L pony’s Groen, Klasse B pony’s Geel.

Als je in de cros een weigering hebt krijg je ook strafpunten, de eerste weigering is 20 strafpunten, de tweede weigering op de zelfde hindernis is 40 strafpunten, de derde weigering op de zelfde hindernis is uitsluiting, de vierde weigering op een andere hindernis is uitsluiting (alleen in de B). dus we hebben nu de cros gereden met 1 weigering op een hindernis dan hebben we 20 strafpunten extra en dan komen we in totaal op 82,67 punten! Dat is helemaal niet slecht!

Dan heb ik nog wat leuke tips voor het starten met eventing!

  1. Zorg dat je goed voorbereid bent, heb je alles bij? En heb je het parcours goed onthouden? Het is natuurlijk super vervelend als je iets vergeet op z’n hectische dag .
  2. Loop je parcours 2 of 3 keer. Ik loop mijn parcours meestal 2 x omdat ik dan zeker weet dat ik hem goed onthoud. Want ik ben al een aantal keer verkeerd gereden…

Soms kun je zelfs de dag van tevoren je spring en cros parcours al lopen! Dit is ook erg handig.

Heb je ijzers? Neem dan schroefgaten en doe kalkoenen of schroeven in! Dit is zeker belangrijk voor de veiligheid van jou en je paard.

Interview Sanne van Rooten
Brabants kampioen D/E L eventing

Kun je iets over jezelf vertellen en wat je rijdt en je vooral mee bezig houd in de paarden sport.

Ik ben Sanne van Rooten en ik ben 17 jaar oud. Ik rijd met mijn pony Carmen van de Beekerheide L eventing, Z2 dressuur en Z springen. Wij trainen met de cross expres op M-niveau zodat we beide niet schrikken als er hindernissen in de cross hoger gebouwd staan dan verwacht.

Welk niveau train je nu en wat wil je nog graag bereiken?
Ik heb als doel meedoen aan het NK eventing 2019 en in de top 3 belanden. Ik heb Carmen nu 5 jaar en heb af en toe oefencrossjes met haar gedaan, maar mocht pas beginnen met eventing wedstrijden toen mama het minder eng begon te vinden (vorig jaar).

Hoe en waarom ben je begonnen met eventing?
Het leukste aan eventing vind ik de variatie die je hebt door de 3 onderdelen. Mijn tip is dan ook om heel bewust je trainingen te verdelen en niet op 1 onderdeel focussen als je hier minder in bent. Compenseren kan bij eventing heel goed dus train ook op waar je goed in bent!

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Over 5 jaar zie ik mijzelf rustig aan het trainen met een jong paard die ik net zoals Carmen zelf van B naar het Z wil rijden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *