Hoe vind ik een geschikte paardrijcap?

Je paardrijcap, één van de belangrijkste onderdelen van je rijuitrusting. Om veilig te kunnen paardrijden, is het noodzakelijk en verplicht om een goedgekeurde cap te dragen. Maar tegenwoordig is een cap veel meer dan bescherming voor je hoofd. Caps zijn verkrijgbaar in zoveel verschillende modellen en kleuren dat je soms door de helmen de caps niet meer ziet. Ik help je graag op weg naar de perfecte cap met een aantal tips!

De maat
Het vinden van de perfecte maat is niet alleen belangrijk voor het draagcomfort. Wanneer je cap te groot is, kan hij eenvoudig verschuiven en je hoofd niet volledig beschermen tijdens een val. Ook kan de cap tijdens het rijden gaan zakken en over je ogen vallen. Een te kleine cap zal gaan knellen en oncomfortabel gaan zitten. Hoe weet je welke maat cap je nodig hebt? Meet de omvang van hoofd met een flexibel meetlint. Meet hiermee de omvang van je hoofd op de plek waar de rand van de cap komt. Let op: trek het meetlint niet te strak aan en laat het niet los hangen. Het moet comfortabel zijn maar niet te los zitten.

De gemeten maat in cm, staat gelijk aan de capmaat. Dit houdt in dat als je hoofd een omtrek heeft van 57 cm, je een cap met maat 57 nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat elk model en elk merk anders is. De maat kan iets variëren.

Cap met liner
Een liner voor een cap is eigenlijk gewoon een binnen voering. De luxere merken zoals KEP Italia en Samshield hebben vaak caps in verschillende maten. De schaal (de harde buitenkant) is dan bijvoorbeeld maat M. Geschikte liners voor deze maat zijn ook weer verkrijgbaar in speciale maten zoals 56 cm. Een groot voordeel hiervan is dat je altijd een geschikte maat kunt vinden en de binnen voering uitwasbaar is.

Verstelbare cap
Het kopen van een paardrijcap voor kinderen en andere paardrijkleding voor kinderen is vaak lastig, omdat kinderen snel groeien. Kleding zal snel te klein worden en dit geldt ook voor een kindercap. Omdat je niet elk jaar een nieuwe cap wilt aanschaffen, kun je er voor kiezen om een verstelbare cap te kopen. Een verstelbare cap is voorzien van een band rondom het hoofd met daaraan een draaiknop. Hiermee verstel je de cap eenvoudig naar de geschikte maat.

Heb je vragen over caps? Of wil je meer weten over de verschillende modellen? Neem dan contact op met MEK Paardensport. We geven je graag tips en helpen jou (of je kind of partner) bij het vinden van de perfecte cap!